Doporučujeme Investice Novinky Ostatní Tipy a rady

Hlídejte si cenu zlata. Při nákupu jde hlavně o vaše peníze!

Pořízení investičního zlata je mnohdy záležitostí desítek, ba dokonce stovek tisíc korun. Je tedy zapotřebí, abyste k nákupu přistupovali dostatečně opatrně. Před tím, než si zvolíte patřičného prodejce a konkrétní zlatý slitek, je dobré provést několik kroků.

Cena na burze je prvotním indikátorem

V první řadě si zjistěte, jaká je aktuální cena zlata na komoditní burze. Ta se uvádí v trojské unci, ovšem výpočet na gramy samozřejmě není nikterak složitý. Toto zjištění vám pomůže se zorientovat, kolik gramů zlata si za přichystané peníze budete moci pořídit.

Koncová cena pro zákazníky není totožná s údajem z burzy

„Slitek ze stejné rafinérie, o stejné hmotnosti a stejné ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu,“ říká Pavel Trtík ze známého internetového obchodu zlate-mince.cz. Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna. Jenže v Česku se například cena zlata liší až o 10 %, tudíž je druhým nezbytným krokem provést si srovnání jednotlivých nabídek. Je to podobné, jako když si chcete koupit běžné spotřební zboží a hledáte nejvýhodnější nabídku. U zlatých slitků a mincí platí fakt, že nižší ceny obvykle nabízejí tradiční prodejci, kteří na trhu působí již řadu let a mají stálou klientelu, dobré recenze a řadu dalších předností.

Proč vůbec vkládat peníze do investičního zlata?

Za investiční zlato se nebojte utrácet, v budoucnu se vám to zcela jistě vyplatí. Jde o daleko lepší řešení, než si nechat naspořené peníze jen tak doma v hotovosti, potažmo je dát do banky, v níž ani dobré úroky nezajistí ztrátu hodnoty vlivem inflace. Samozřejmě existují také jiné výhodné formy investic, zlato je ale skutečnou jistotou, u níž neriskujete.

O autorovi

Jan Neckář